Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Μεγάλοι εργατικοί αγώνες ενάντια των ιδιωτικοποιήσεων της λαϊκής περιουσίας και πως καθιερώθηκαν οι πορείες στην ΔΕΘ.
Τέτοιες μέρες , η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη της Νέας Δημοκρατίας , αποφάσισε αρχικά την απόλυση του 14% των εργαζομένων στην τότε ΕΑΣ και λίγες μέρες μετά (22 Ιούλη του 1992) την οριστική διάλυσή της . Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση και συγκάλεσαν Γενική Συνέλευση , στην οποία αποφάσισαν απεργία διαρκείας και περιφρούρηση των αμαξοστασίων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απάντησε με επιθέσεις των ΜΑΤ στις πορείες , με συλλήψεις απεργών ,διαδηλωτών και συνδικαλιστών με κατασκευασμένες κατηγορίες ενώ ταυτόχρονα αντικατέστησε τους απεργούς με στρατιώτες και τα λεωφορεία με στρατιωτικά οχήματα (ΡΕΟ).
Επίσης 4-5 βδομάδες αργότερα ,με στρατιωτικό νόμο απαγόρευσε την διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) των απεργών της ΕΑΣ.
             Το χρονικό
Ξημέρωμα Σαββάτου:οι αγωνιστές εργάτες της ΕΑΣ συγκεντρώνονται στα αμαξοστάσια για να αναχωρήσουν για την Θεσσαλονίκη
09:10 Τα λεωφορεία φτάνουν στα Καμένα Βούρλα εντυπωσιάζοντας με τον αριθμό τους που πλησιάζει τα εβδομήντα.
11:00 Τα λεωφορεία συνεχίζουν την πορεία προς την Λάρισα ενώ ταυτόχρονα επικρατεί ανησυχία στους εργαζόμενους από φήμες που διαχέονται για μη συνέχιση για Θεσσαλονίκη.
12:30 Τα λεωφορεία φτάνουν στην Λάρισα με στενή παρακολούθηση από την αστυνομία. Συνεδριάζει το ΔΣ του Σωματείου της ΕΑΣ.
13:45 Ο πρόεδρος του σωματείου Α.Κολλάς ανακοινώνει στους εργαζόμενους την απόφαση του ΔΣ να ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ με το αιτιολογικό «να μην δώσουμε την ευκαιρία να μας χτυπήσουν». Να γίνει διαδήλωση στην Λάρισα και επιστροφή στην Αθήνα.
14:30 Οι περισσότεροι εργαζόμενοι διαφωνούν. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι: «πάμε τώρα στην Θεσσαλονίκη» και «ΕΑΣ ΕΑΣ να φύγει ο κερατάς». Πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση και για μια φορά ακόμα οι εργάτες ξεπερνούν σους συνδικαλιστές: Συνεχίζουμε για την Θεσσαλονίκη .
16:30 Οι δρόμοι κλείνουν , τα λεωφορεία ακινητοποιούνται από διμοιρίες των ΜΑΤ με πλήρη εξοπλισμό. Μετά από πολύωρες συζητήσεις , διαβουλεύσεις , οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην Αθήνα.
Ταυτόχρονα στην αποκλεισμένη από τα ΜΑΤ Θεσσαλονίκη έχουμε αντίστοιχες κινήσεις συμπαράστασης:


Η οργάνωση ΚΝΕ-ΝΑΡ ( το σημερινό ΝΑΡ) έχει πάρει απόφαση για διεξαγωγή συλλαλητηρίου συμπαράστασης στην Καμάρα και πορεία με τους απεργούς όταν φτάσουν Θεσσαλονίκη .
Να σημειώσουμε πως Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης , ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ,ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ κλπ) ΔΕΝ στήριζαν την απόφαση των εργαζομένων για την πορεία στην ΔΕΘ.
Το Σάββατο το πρωί η ασφάλεια «βρίσκει» κοντά στο στέκι του ΝΑΡ  μολότωφ . Παρά την απαγόρευση της πορείας , το ΝΑΡ αποφασίζει να πραγματοποιήσει το συλλαλητήριο και την πορεία πάση θυσία και με οποιοδήποτε τίμημα . Μόλις συγκεντρώνονται ,ξεθαρρεύουν και  αρκετές οργανώσεις και κατεβαίνουν στην Καμάρα και έτσι η συγκέντρωση γίνετε μαζική. Η πορεία ξεκινάει και παρότι παντού υπήρχαν τραμπούκοι και αστυνομία , ο κόσμος κατέβαινε από τα πεζοδρόμια και έμπαινε μέσα στα μπλόκ .
Μετά από έξη ώρες η πορεία τερματίζει στο υπουργείο Μ.Θ. .

Έτσι καθιερώθηκαν οι πορείες στην ΔΕΘ , στην Καμάρα , από ανθρώπους που αψήφησαν την τρομοκρατία και την καταστολή και κατέβηκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την στήριξή τους στους αποκλεισμένους στα Μάλγαρα απεργούς της ΕΑΣ και την εναντίωση τους στο ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας.


στο βίντεο οι εργαζόμενοι απαιτουν απο το ΔΣ να συνεχίσουν την πορεία για Θεσσαλονίκη

 Σταύρος Μανίκας οδηγός ΕΘΕΛ