Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ανακοίνωση ΕΑΣ για νομοσχεδιο κατα των διαδηλώσεων







Ιούλης 2020
Συνάδελφοι-σσες
Ένα ακόμη νομοσχέδιο καταπάτησης των δικαιωμάτων μας μέσα στο κατακαλόκαιρο ( όπως συνηθίζουν βέβαια οι αστικές κυβερνήσεις ) , έχει πάρει το δρόμο του προς ψήφιση από το κοινοβούλιο  η οποία θα γίνει την Πέμπτη 9 Ιούλη. Είναι το νομοσχέδιο που στρέφετε ανοιχτά και ξεδιάντροπα κατά του μοναδικού όπλου που έχουν οι εργαζόμενοι για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους , είναι το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων. Ένα αντιδραστικότατο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις».
Ένα νομοσχέδιο που είναι εντολή και διακαής πόθος του ΣΕΒ  και παίρνει με την σημερινή κυβέρνηση και τις ανάλογες βοήθειες ( πχ ΚΙΝΑΛ) σάρκα . Οστά δεν χρειάζεται να πάρει γιατί είχαν ανοίξει τον δρόμο όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την προκαταρκτική προετοιμασία με ανάλογα νομοσχέδια περιορισμού.

Το νομοσχέδιο , αποτελεί ένα ακόμα βοήθημα στο κεφάλαιο για να εντείνει κι άλλο την κρατική τρομοκρατία , την καταστολή και τον αυταρχισμό, ώστε να στηρίξουν με κάθε τρόπο την επίθεση ενάντια στον φτωχό λαό . Φυσικά και η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ο εμπνευστής αυτού του τρισάθλιου νομοσχεδίου  παρά ο πιστός εντολοδόχος και εκτελεστής των αποφάσεων της ΕΕ  η οποία μόλις μισό χρόνο πριν σε έκθεσή της κατέγραφε σαν νούμερο ένα κίνδυνο (;)τις "λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας" εκφράζοντας έτσι όχι μόνο την επίσημη πολιτική της αλλά και τους στόχους της.
Στο σύνολό του το νομοσχέδιο είναι αντιδραστικό και επιβάλλεται να αποσυρθεί γιατί:
·         Επιδιώκει να συκοφαντήσει κάθε εργατικό και λαϊκό αγώνα
·         Δίνει υπερεξουσίες καταστολής στην αστυνομία και διευρύνει επίσης τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού
·         Ξεπερνάει ακόμα και το αστικό Σύνταγμα σε αντιδραστικούς περιορισμούς.
·         Αναγορεύει τις κατασταλτικές αρχές αλλά και τις αστικές αρχές (πχ δημάρχους) μέσα από διατάξεις λάστιχο σε τσομπανόσκυλα των συμφερόντων των πλουσίων και κεφαλοκυνηγούς των εργατών.
·         Ανοίγει τον δρόμο για προβοκατόρικες ενέργειες κράτους και παρακράτους , λογιών λογιών δήθεν «αγανακτισμένων  πολιτών» .
  • Συστήνει «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας» για να ταυτίσει την εργατική και  συλλογική διεκδίκηση ακόμα και με το έγκλημα.
  • Η αστυνομία θα αποφασίζει για το που επιτρέπεται να γίνει η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει.
  •  Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα». Δηλαδή απαγορεύει την διαδήλωση η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από ένα υπουργείο, γιατί δήθεν θα παρακωλύει την πρόσβαση σε αυτό , ενώ είναι γνωστό πως οι εργατικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις γίνονται συνήθως στα ανάλογα υπουργεία.
  • Στον χώρο μας σαν αστικές μεταφορές μπορούν μ αυτό το νομοσχέδιο να ακυρώσουν και να βγάλουν παράνομη μέχρι και την πιο απλή συγκέντρωση στις πύλες ενός αμαξοστασίου με βάση το παραπάνω.
  • Προσπαθούν να μετατρέψουν την συμμετοχή κάποιου σε διαδήλωση χωρίς άδεια σε  ιδιώνυμο αδίκημα προβλέποντας ποινή έως ενός έτους. (Αυτό επειδή είναι κραυγαλέο και χουντικής προέλευσης ενδέχεται να το αφήσουν για επόμενο νομοσχέδιο ώστε και να κάνουν τους «καλούς» για να περάσουν τα υπόλοιπα αλλά και να έχουν προετοιμάσει το έδαφος για την επαναφορά του). ( ο όρος Ιδιώνυμο αναφέρεται στο «ιδιώνυμο» (ειδικό) αδίκημα όπως περιγράφεται στον νόμο N.4229/24 Ιουλίου 1929 (ΦΕΚ 245/Τεύχος Πρώτον/25 Ιουλίου 1929) μετά από πρόταση της κυβέρνησης Βενιζέλου με κύριο στόχο την καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων και τον διωγμό των κομμουνιστών).
  • Η διάλυση μιας διαδήλωσης γίνεται πανεύκολη υπόθεση και λαμβάνεται μάλιστα με απλή απόφαση της αστυνομίας και μετά το διορθωτικό του Χρυσοχοίδη του αδιάβαστου προβλέπεται πλέον η παρουσία αλλά και η συμφωνία εισαγγελέα αλλά  δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελητί ( χωρίς χρονοτριβή δηλαδή).
  • Οι κατασταλτικές δυνάμεις  θα έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων». Προφανέστατα μεγάλες σε όγκο συγκεντρώσεις απαγορεύονται προκαταβολικά.
  • Δήλωση ενός ατόμου «οργανωτή» για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας». Δηλαδή, κυβερνήσεις, κράτος και εργοδότες θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την προσπάθεια καταστολής μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αστικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να γίνεται πρακτικά αδύνατο να καλεστεί μια συγκέντρωση.
  • Προσπαθεί να επιβάλλει  τον χαφιεδισμό και την ρουφιανιά σαν υποχρέωση και καθήκον  των εργαζομένων.
  • Διόρθωσαν βέβαια και προβλέπουν να υπάρχει σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών αλλά πάντα θα υπάρχει ένα ΑΛΛΑ…. «άν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24 ωρών θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση». Ποιος πιστεύει ότι η αστική δικαιοσύνη θα απαντήσει εντός 24 ωρών;;;;;
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά αντιδραστικό, που επιβάλλει το κράτος του αστυνόμου και αντιμετωπίζει την ελεύθερη έκφραση ως όχληση, ως διατάραξη της κοινωνικο-οικονομικής ζωής, επιχειρώντας να «μην διαταράσσεται υπέρμετρα», με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Αποκαλύπτει το χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και το αντιλαϊκό-αντεργατικό αμόκ που έρχεται, καθώς κεφάλαιο και αστικό κράτος προσπαθούν να οχυρωθούν προκαταβολικά. Βεβαίως, η ΝΔ πατά πάνω στην πολύχρονη προετοιμασία δημοτικών αρχών (όπως του Καμίνη), εργοδοτικών οργανώσεων, αστικών κομμάτων (βλ. ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και χρήση της αστυνομίας επί ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και στη διαρκή συμμόρφωση του υποταγμένου συνδικαλισμού.
Απ την άλλη βρίσκετε σε πλήρη εξέλιξη η κυβερνητική προπαγάνδα , πως τάχα μου οι διατάξεις και το νομοσχέδιο  "δεν αφορούν τις οργανωμένες, περιφρουρημένες πορείες και διαδηλώσεις" του ταξικού κινήματος κάτι που χρόνια τώρα στην πράξη έχει αποδειχθεί ψευδές . Στόχος τέτοιων κατασταλτικών μέτρων ήταν είναι και θα είναι το λαϊκό και εργατικό κίνημα , ο φτωχός λαός κι ο εργάτης που διεκδικεί το δίκιο του , ο φοιτητής , ο μαθητής που παλεύει για το μέλλον του.
Και μέσα σ όλον αυτόν τον γενικό χαμό είχαμε και την συνηθισμένη οξύμωρη στάση του υποταγμένου κομματιού του συνδικαλιστικού κινήματος . Όλες μα όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις έκαναν τις διαπιστώσεις τους – και πολύ σωστά- πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο χουντικής κοπής . Και πως αποφάσισαν οι πλειοψηφίες σε σωματεία , Εργατικά Κέντρα , Ομοσπονδίες , συνομοσπονδίες (YESΕΕ(γσεε) , ΑΔΕΔΥ)  να το αντιμετωπίσουν;;;; η ΓΣΕΕ δια στόματος Παναγόπουλου στην Βουλή αλλά και με δελτίο τύπου απεφάνθη να ζητήσει διάλογο(!!!) αφού βέβαια ψηφιστεί. Οι υπόλοιποι να κάνουν ένα συλλαλητήριο –μνημόσυνο απογευματινό την μέρα της ψήφισης .
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΑ : όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στο μνημόσυνο και την προετοιμασία του πλην της ΑΤΕ ΕΚΑ ( στην οποία συμμετέχει και στηρίζει και η ΕΑΣ ) η οποία πρότεινε:
·         να συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στο ΕΚΑ
·         συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τρίτη 7 Ιούλη
·         24ωρη απεργία Τετάρτη 8 Ιούλη με απεργιακή κινητοποίηση
·         Συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιούλη στα Προπύλαια και πορεία στην Βουλή κατά την ψήφιση
·         Νέο έκτακτο ΔΣ    την Δευτέρα 13 Ιούλη για να παρθούν αποφάσεις για την ακύρωση του νομοσχεδίου αν ψηφιστεί.
Φυσικά λόγο πλειοψηφιών πέρασε το να προετοιμάσουν το συλλαλητήριο μνημόσυνο μη αναλογιζόμενοι πως χιλιάδες αντεργατικά μέτρα πέρασαν τα τελευταία χρόνια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά και μην την ίδια ακριβώς αντίδραση και φορτώθηκαν στις πλάτες των εργατών.
Επομένως πάλι το βάρος πέφτει στις δυνάμεις και στους εργαζόμενους που θέλουν και ξέρουν να μάχονται.
Ξεσηκωμός τώρα ενάντια στο υπεραντιδραστικό νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων
Το κατάπτυστο νομοσχέδιο θα πρέπει να απαντηθεί με μαζικό ξεσηκωμό για να μην περάσει, να πάει στα σκουπίδια!
Ο αγώνας για το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να γίνει υπόθεση του κινήματος, όλου του λαού και της νεολαίας: εργατικά σωματεία, σύλλογοι, επιτροπές κατοίκων και συνελεύσεις, εργατικές λέσχες και συλλογικότητες
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι καθαρό για τους κυβερνώντες πως κανένας αγώνας των καταπιεσμένων δεν πήρε άδεια από την αστυνομία και το κράτος για να αναπτυχθεί.
Όταν φουσκώσει το κοινωνικό ποτάμι, τέτοιου είδους φράγματα σαρώνονται.
Θα διαδηλώνουμε δεν θα υποταχτούμε
Θα αναπνεύσουμε δεν θα μας πνίξετε
Θα ανατρέπουμε δεν θα διαχειριζόμαστε τις αντιλαϊκές πολιτικές
Θα τσακίσουμε τον χουντικό νόμο της κυβέρνησης

                                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΑΣ