Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών για αντισυνταγματικότητα των περικοπών





Προς προεδρείο Συνδικάτου

Στις 28 του Μαρτη 2012 το Ειρηνοδικειο Αθηνών με την δικαστικη αποφαση που ανατρεπει τα εως σημερα δεδομενα (μπορειτε να την δειτε εδω ) εκρινε σαν αντισυνταγματικη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και αντίθετη στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας την εφαρμογη , των δύο μνημονιακων νόμων 3833/2010 και 3845/2010 που επέβαλαν μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων, κ.λπ. των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.

Είναι η πρώτη απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, δώρα, κ.λπ. των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Πέρα από αυτό όμως δημιουργούνται πολλές απορίες για τον τρόπο που τα προηγούμενα προεδρεία χειρίστηκαν το σοβαρό αυτό ζήτημα, όπως επίσης ερωτήματα γεννούνται και για το σημερινό προεδρείο.
Και για να γίνουμε πιο σαφείς:
Την ίδια περίοδο προσφυγής του Αντωνη Σταματόπουλου προέδρου του σωματείου ΣΕΛΜΑ , σαν ΕΑΣ είχαμε απευθυνθεί στην νομική σύμβουλο του Συνδικάτου , από την οποία τότε ενημερωθήκαμε ότι της έχει ζητηθεί από τον τότε πρόεδρο Α.Κομινη και Γραμματέα Α.Κουμουτσο να συντάξει έγγραφο προσφυγής στο Ειρηνοδικείο όπως και έπραξε.
Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ουδέποτε μετά της δόθηκε εντολή από τα προηγούμενα προεδρεία , για να καταθέσει την προσφυγή που συνέταξε στο Ειρηνοδικείο .
Επίσης σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ , η ΕΑΣ σας έθεσε (όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τα πρακτικά αν δεν θυμάστε) το θέμα της απόφασης του Ειρηνοδικείου και λάβαμε από τον πρώην πρόεδρο εντελώς παραπλανητική απάντηση περί επικινδυνότητας της απόφασης .
Επίσης , έχετε ενημερωθεί ότι η ΕΑΣ ζήτησε από την νομική σύμβουλο να προχωρήσει έστω και ονομαστικά την εν λόγο προσφυγή.
Αναμένουμε λοιπόν την έγγραφη απάντηση του προεδρείου στα εξής ερωτήματα:
Από ποιους και γιατί δεν δόθηκε ποτέ η εντολή στην νομική σύμβουλο για κατάθεση της προσφυγής που είχε συντάξει στο Ειρηνοδικείο;
Εάν υπάρχει κάποιος από τα μέλη του προεδρείου που βάζει θέμα παρεμπόδισης αυτής της πρωτοβουλίας της ΕΑΣ;
Αν θα στηρίξετε σαν προεδρείο την πρωτοβουλία της ΕΑΣ για προσφυγή στα δικαστήρια;
Αν θα υπάρξει γραπτή ανακοίνωση –ενημέρωση προς τους εργαζόμενους για αυτό το σοβαρό θέμα;

                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΑΣ